SOČNA I SLATKA: Jednostavna baklava s orasima (od gotovih kora)

SOČNA I SLATKA: Jednostavna baklava s orasima (od gotovih kora)

Baklava s orasima, sočna i slatka, jednostavno savršena! Ovaj nadaleko poznati kolač s orasima nekima se čini prekompliciran za napraviti no baklava je zapravo jedna od najjednostavnijih slastica koju možete ispeći, osobito ako ju pripremate s gotovim korama.

Sastojci:

  ▪ 500 g kora za savijače
  ▪ 500 g oraha
  ▪ 180 g maslaca

  Za agdu:
  ▪ 1200 ml vode
  ▪ 800 g šećera
  ▪ sok od 1 limuna

Priprema:

Orahe sameljite i podijelite ih na 6 jednakih dijelova. Ovaj dio možete preskočiti i odokativno dodavati orahe, ali ja volim da svi slojevi budu jednaki pa ih uvijek izvažem. Ako želite da baklava malo hrska pod zubima, dio oraha sameljite (350 g), a manji dio oraha (150 g) nasjeckajte.

Maslac otopite na laganoj vatri i ostavite ga sa strane.

Kore izrežite prema veličini kalupa u kojem ćete peći baklavu. Ja sam koristila gotove kore, u paketu ih je bilo 9. Prerezala sam ih po pola tako da sam ukupno dobila 18 kora. 4 kore sam koristila za dno baklave, 4 za vrh baklave, a ostatak od 10 kora koristila sam za središnji dio baklave (5 slojeva po 2 kore). Vi sebi prilagodite broj kora ovisno o tome koliko ih dobijete u paketu jer broj kora uvijek varira, ovisno o proizvođaču.

Dno kalupa lagano namastite otopljenim maslacem pa stavite jedan list kore. Premažite ju maslacem i stavite drugi list kore. Ponavljajte postupak tako da na dnu kalupa ukupno imate 4 lista kore.

Sada slažite sloj oraha pa sloj od 2 kore (između ih premažite maslacem), zatim opet sloj oraha pa sloj od 2 kore… i tako dok ne potrošite sve orahe. Na kraju na vrh baklave složite 4 kore koje su vam ostale, svaku naravno opet premažite otopljenim maslacem.

Kore će vam najjednostavnije biti premazati silikonskim kistom.

Sada baklavu izrežite u željene oblike, pravokutnike ili rombove. Premažite je odozgo ostatkom otopljenog maslaca i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C. Baklavu pecite 25-30 minuta dok ne dobije lijepu, zlatno smeđu boju. Ovisno o pećnici možda će trebati i malo više vremena.

Čim baklavu stavite u pećnicu, krenite s pripremom agde. U veći lonac stavite vodu i šećer. kada voda zakuha kuhajte ju na srednje jakoj vatri 20-tak minuta, dok ne postane sirupasta. Žlicom uzmite malo agde, ohladite je i probajte.

Osjetit ćete kada se počne pretvarati u sirup. Maknite agdu s vatru, dodaje limunov sok pa prelijte njome pečenu balavu. Vruću baklavu, vrućom agdom.

Baklavu ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim ju spremite u hladnjak. Najbolje je da odstoji u hladnjaku preko noći da se agda dobro upije u sve slojeve baklave.

Sljedeći dan poslužite ju uz šalicu kave ili čaj.

Izvor: Slatki svijet | Autoricu recepta i fotografije možete pratiti i na Facebooku i Instagramu

Leave a comment

Your email address will not be published.


*