JESTE LI ZNALI? Ako ga pravilno čuvate, limun može biti svjež i do mjesec dana!

JESTE LI ZNALI? Ako ga pravilno čuvate, limun može biti svjež i do mjesec dana!

Svi znamo da se limun nakon sedam dana na sobnoj temperaturi tako stvrdne da je teško iscijediti sok iz njega. Osim toga, na taj način i gubi neke od svojih dragocjenih vrijednosti.

Srećom, rješenje postoji i vrlo je jednostavno. Da bi ste im produžili vijek – ukusnost, sočnost, mekoću – i to do mjesec dana, limune je najbolje čuvati u frižideru i to u zatvorenoj plastičnoj vrećici ili zip vrećicama. Nećete nešto promijeniti ako ga samo stavite u frižider.

Zatvorena plastična vrećica je ovdje ključ. Dakle, osim ako sve kupljene limune nećete iskoristiti u roku od 5 dana, od sada ih čuvajte na ovaj način.

Jedna znanstvena studija je dokazala kako limunoidi, prirodni spojevi prisutni u limunu i drugim agrumima, preveniraju i snažno zaustavljaju razvoj stanica raka, posebno raka dojke!

Znanstvenici naglašavaju i to da niti jedan dio limuna ne smijete baciti, ni limunovo meso sa sokom, ni sjemenke, a posebno ne koru!

Limunova kora sadrži 5 do 10 puta više vitamina nego sam sok od limuna!

Osim antikancerogenog djelovanja, cijeli limun pomaže pri oslobođanju tijela od toksina, ima antimikrobni učinak protiv bakterijskih infekcija i gljivica, učinkovit je protiv internih parazita i crva, regulira krvni tlak, djeluje kao antidepresiv, te je odličan u borbi protiv stresa i živčanih poremećaja.

Osim očitih zdravstvenih razloga, na sljedeći način ćete uživati kao nikad do sad u njegovom predivnom cjelovitom okusu, posebno kori:

Jednostavno je, uzmite neprskani limun (ako nemate provjereni domaći, kupite organski bio limun u većim trgovinama ili trgovinama zdrave hrane) , dobro ga operite i stavite u zamrzivač (možete cijeli, a možete i na kriške).

Nakon što ste limun dobro zamrznuli, izvadite ga i – naribajte!

Zatim ga možete posuti na salatu, sladoled, juhe, žitarice, rezance, omiljeno piće ili na/u bilo što drugo.

Ono što ćete doživjeti je sasvim novi okus u kojem će vaši jezični pupoljci uživati, a tijelo zahvaljivati – zdravljem!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*