KAKO PEĆI MESO – u otvorenom ili zatvorenom pekaču?

Pečenje mesa je naizgled jednostavno, ali… Postoje načini i trikovi koji mogu pomoći da vaša pečenka bude bolja, a u vezi s tim onda i razne dvojbe. Jedna od njih glasi: Je li bolje peći meso u otvorenom ili zatvorenom pekaču?

Stručnjaci s portala Volim meso prednost daju pečenju u posudi s poklopcem jer će se na taj način u mesu zadržati sokove pa čete dobiti mekanu i sočnu pečenku.

“Takvo pečenje omogućava da tekućina iz mesa ne isparava, nego se zadržava unutar posude i tokom pečenja i dalje vlaži meso, što djelomično podsjeća na sistem pečenja pod pekom. I kod takvog pečenja ipak ga povremeno provjerite, pa po potrebi podlijte vodom, temeljcem, a kod neki pečenja i po želji i pivom. Možete u toku pečenja dodati i povrće, luk, češnjak, paprike, kojim ćete, osim dodatne arome mesu, uspijed pečenja u sokovima mesa i tekućini kojom podlijevate, kasnije, uz reduciranje dati vrlo ukusan umak za poslužiti uz pečenje.
Prije samog kraja pečenja, neke pečenke, poput odojka, neko vrijeme ponovo pecite otkrivene da bi se zapekla korica”, piše portal Volim meso.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*