MALI TRIKOVI U KUHINJI: Sedam nevjerojatnih načina da hrana ima bolji okus

hrana-riba

Naravno da na okus hrane najviše utječe vještina kuhara, no ako želite da vaši obroci budu još ukusniji i bolji, treba pripaziti i na niz drugih detalja.

Mali rituali
Psihologinja Kathleen Vohs ističe kako održavanje malih rituala i ceremonija prilikom jela obrok čini ukusnijim. U istraživanju koje je provela kušačima hrane rečeno je da čokoladicu prepolove na pola te svaki dio zasebno otvore. Čokolada im se činila znatno ukusnija te su u njoj više uživali nego skupina koja je čokoladicu pojela bez tog malog rituala. Isto to vrijedi za brojnu drugu hranu, a zaključak je da takvi mali rituali ili pak ceremonije prilikom konzumiranja hrane zapravo prebacuju fokus na hranu i samim tome okus više dolazi do izražaja.

‘Instagram’ predjelo
Prije nego navalite na tanjur graha ili kelja, pogledajte fotku nečega od čega doslovno cure sline. Pizza, pecivo, janjeći kotleti, što god, samo da je vrlo kalorično. Naime, švicarska studija pokazala je da ljudi u neutralnim okusima uživaju više nakon gledanja fotografije masne i kalorične hrane. Samo pogled na takvu hranu potiče snažnije aktivnosti u područjima mozga koja ocjenjuju zadovoljstvo, zbog čega se okus hrane čini boljim nego što doista jest (okusna iluzija), piše tporta.hr, prenoseći Huffington Post.

Promijenite pribor za jelo
Kao prvo, tanak i običan pribor za jelo zamijenite čvrstim, teškim i nehrđajućim. Tako ćete više uživati u hrani, pokazalo je istraživanje na Sveučilištu Oxford. Prema riječima stručnjaka, teže posuđe i pribor za jelo čini se luksuznijim i skupljim, a zbog toga i samo jelo u njima znatno ukusnijim. Osim toga, ako vam je posuđe teže, moći ćete ‘prevariti’ mozak koji će smatrati da je porcija obilnija te ćete pojesti manje.

Materijal posuđa
Ako volite malo izraženije i začinjenije okuse, birajte posuđe napravljeno od bakra i cinka. Ti relativno nestabilni metali pojačavaju dominantni okus hrane, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Oxford. Rezultat? Slana hrana činit će se još slanijom nego kada ju jedete iz posuđa od uobičajenog nehrđajućeg čelika.

Zasladite bez šećera
Hrana se može činiti slađom i bogatijom nego što doista jest zahvaljujući obliku, veličini i boji njezinog posluživanja. Naprimjer, ako jedete iz okruglog posuđa, krivulje povećavaju okus slatkoće, zbog osjećaja ugode ili ‘kognitivne jednostavnosti’, pokazala je kineska studija. U cjelini, uvijek je bolje odabirati svijetle boje, tako naprimjer posuđe tamnih boja hranu može učiniti pomalo gorkom i nedovoljno slatkom. I za kraj, topli kakao servirajte u tamnim krem šalicama – činit će se slađim kada je serviran u nijansi sirovog smeđeg šećera.

Pravila geometrije
Ako se pitate kako bi vaš quiche mogao ispasti još ukusniji, znanstvenici imaju odgovor i na to te kažu: oštri rubovi. Jedna od teorija je da rubove rezanja koji često znaju biti oštri, najčešće povezujemo s jačim ili pak gorkim okusima. Naprimjer, kada se hrana služi na tanjuru oblika zvijezde, okus će se činiti znatno oštrijim nego kada je ta ista hrana poslužena na okruglim tanjurima. A jedenje samo nožem hranu će činiti slanijom nego kada koristite žlicu, vilicu ili čačkalicu.

Hladna i topla jela
Poznato je da zagrijavanje hrane još više dovodi okus do izražaja. No temperatura također može imati popriličnu ulogu na percepciju slatkog, slanog i kiselog, pokazala je studija Yale School of Medicine. Ako na vrh nosa stavite bilo što vruće, osjećat ćete sladak okus, no ako na jezik stavite nešto hladno, osjećat ćete kiseli ili pak slatkasti okus. Naime, kako se jezik ‘zagrijava’, sitni kanali za ‘detektiranje’ slatkoće se otvaraju i šalju signale do mozga. Upravo zbog toga sladoled ima najbolji okus kada je malo omekšan, a ne skroz zaleđen ili pak potpuno rastopljen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*