NAJJEDNOSTAVNIJI ŠPAGETI: Bez umaka, samo s maslacem i parmezanom

Špageti

Priprema ovog jela može se opisati u par riječi: skuhati špagete u posljenoj vodi, ocijediti, dodati malo maslaca i naribanog parmezana i poslužiti!

Nikakva mudrost, dakle, ali mudrost je skuhati špagete kako treba! Zato donosimo deset zlatnih pravila koja preporučuju kraljevi talijanske kuhinje.

1. Koristiti dubok i veliki lonac, a voda u kojoj kuhamo špagete ne smije biti više od tri četvrtine visine lonca.

2. Držati se formule 10:100:1000 – deset grama soli – sto grama špageta i litar vode.

3. Kada voda provrije, vatra se smanji, tek onda doda se dodaje sol, pri čemu treba paziti da se sol sasvim otopi prije stavljanja špageta.

4. Dodati špageti i pojačati vatru, tako da što prije ponovo proključa. Špageti se ne miješaju žlicom, nego isključivo vilicom.

5. Kuhati u nepoklopljenom loncu.

6. Da bi špageti bili pravilno skuhani, treba se pridržavati uputa otinsutih na ambalaži. Najbolje je probati prije nego što ih se ocijedi, da bi eventualno mogli produžiti vrijeme kuhanja, ako treba.

7. Špageti se ocijede, ali se uvijek sačuva malo vode od kuhanja. Trebat će kod pripreme umaka u tavi ili za naknadno dorađivanje pretjerano gustih umaka.

8. Dobro je zagrijati posudu u kojoj će se služiti špageti.

9. Špageti se i dalje kuhaju, iako smo ih ocijedili. Zato ih treba brzo začiniti i poslužiti.

10. Ako se pripremaju hladni špageti, kuhaju se po svemu na opisan način, ali samo dvije trećine preporučenog vremena. Nakon toga se špageti ocijede i rasporede po tanjuru ili zdjeli, začine s nekoliko kapi maslinovog ulja i puste da se ohlade. Kada se ohlade (na sobnoj temperaturi, nikako u frižideru), prelijevaju se umakom.

Ako se služi kasnije, špageti se poklope plastičnom folijom, čuvaju u frižideru, a umakom se prelivaju tek pola sata prije služenja.

Izvor: Dobarsavjet.info

Leave a comment

Your email address will not be published.


*